Pressmeddelande den 12 juni 2013

Härjedalens kommun antar

detaljplan för alpin storsatsning

Örndalen Resort i Vemdalen blir Sveriges första alpina storsatsning sedan 1980-talet. I dag antog Härjedalens kommunfullmäktige detaljplanen, som medger utbyggnad av 4 800 bäddar i en första utbyggnadsetapp, samt exploateringsavtal och VA-avtal. De sammanlagda investeringarna i området beräknas uppgå till cirka två miljarder kronor och väntas långsiktigt ge 300 årsarbeten.

– Turismen är Härjedalens mest expansiva näring och bidrar med både arbetstillfällen och framåtanda. En ny toppmodern alpin anläggning kommer att stärka konkurrenskraften hos hela Destination Vemdalen, säger Gunilla Zetterström Bäcke, kommunstyrelsens ordförande i Härjedalen.

I dag beslutade Härjedalens kommunfullmäktige att anta såväl detaljplan som exploaterings- och VA-avtal för satsningen på Örndalen Resort. Projektet är indelat i fyra etapper och omfattar fullt utbyggt cirka 7 000 bäddar. Nuvarande detaljplan medger en utbyggnad av 4 800 bäddar.

Investeringskostnaden för utbyggnad av vatten och avlopp för den första byggetappen beräknas uppgå till totalt 60 miljoner kronor. Härjedalens kommun står för mindre än en tredjedel av denna investering. Kommunen kommer att ansvara för grundvattentäkt och reningsanläggning med tillhörande överföringsledningar, medan Örndalen Exploatering bland annat står för vattenverk och distributionsledningar till respektive tomt.

– Kommunfullmäktiges beslut innebär ytterligare ett viktigt steg mot förverkligandet av en helt ny året runt-resort i internationell toppklass. Under förutsättning att alla tillstånd finns på plats räknar vi med att Örndalen Resort kan börja byggas nu i höst, säger Mats Svensson, styrelseordförande för Örndalen Exploatering AB och tidigare vd för Holiday Club samt Skistar i Åre och Vemdalen.

Destination Vemdalen samlar de tre fjällbyarna Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna, som tillsammans har ett 50-tal nedfarter och drygt 30 liftar. Ingen annan svensk fjälldestination har gjort så stora investeringar i moderna liftar de senaste sex åren.

Med Örndalen Resort kompletteras området med Sveriges första alpina storsatsning sedan 1980-talet. Utöver stugboende i olika lägen och prisklasser planeras ett upplevelsehotell med restauranger, spaanläggning och pooler. Inledningsvis byggs 150 rum som beräknas stå klara 2015. Därutöver kommer 100 hotellägenheter att byggas. En avsiktsförklaring om hotelldriften har tecknats med Nordic Choice Hotels.

Masterplanen för Örndalen är framtagen av Coloradobaserade alpindesignern Mike Larson, med erfarenhet från Beaver Creek och många andra av världens främsta alpina anläggningar.

För ytterligare information kontakta

Mats Svensson, styrelseordförande, Örndalen Exploatering AB
Mobil: 070-609 33 52
E-post: mats@orndalen.se

Gunilla Zetterström Bäcke, kommunstyrelsens ordförande i Härjedalen
Mobil: 072-219 44 30
E-post: gunilla.zetterstrom-backe@herjedalen.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår