Pressmeddelande 5 april 2012

Miljardsatsning på ny fjällanläggning

planeras i Härjedalen

En ny fjällanläggning med över 6 000 bäddar planeras i Vemdalen, Härjedalen. Efter omfattande miljö- och marknadsanalyser har exploateringsbolaget Örndalen AB bildats, med Norrlandsfonden och Diös bland finansiärerna. Planerad byggstart är 2013, och målet är att etablera landets modernaste året runt-resort med skidanläggning, golfbana och fjälleder för vandring och cykling. Den totala investeringsvolymen beräknas bli två miljarder kronor under 10-15 år.

– Örndalen blir Sveriges första storsatsning på en alpin anläggning sedan 1980-talet. Att inte begränsas av 30-40 år gamla lösningar ger oss möjlighet att bygga något som är helt anpassat för dagens och framtidens behov, säger Mats Svensson, styrelseledamot och talesperson för Örndalen AB och tidigare vd för Skistar i Åre och Vemdalen.

Projektet Örndalen går nu in i ett exploateringsskede där investerare som delar konceptets syn på hållbarhet, design och modern besöksnäring bjuds in att delta. En avsiktsförklaring avseende hotelldrift har redan tecknats med Bicky Chakraborty och Elite Hotels. Fullt utbyggd beräknas Örndalen ha genererat investeringar på cirka två miljarder kronor, från såväl företag som privata tomt- och stugägare. 

Projektet startades och finansierades av Vemdalens företagarprofil Håkan Vallström. Under 2010 genomfördes en nyemission genom vilken Norrlandsfonden, Diös och Jokarjo AB kom in som delägare. Örndalen kommer att byggas etappvis och den första delen av den alpina anläggningen beräknas stå klar till säsongen 2013-2014.

Örndalen ligger i anslutning till flera etablerade skid- och rekreationsområden med sammanlagt över en halv miljon gästnätter per år redan i dag. Björnrike är en så nära granne att skidåkning mellan pist- och liftsystemen kan bli möjlig. Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna finns inom några mils avstånd. När Örndalen är fullt utbyggd kommer Vemdalsområdet erbjuda över 20 000 bäddar.

Masterplanen för Örndalen är framtagen av Coloradobaserade International Alpine Design, företaget bakom Beaver Creek och många andra av världens främsta alpina anläggningar. Allt boende i Örndalen byggs så att såväl skidområde och fjälleder som restauranger och annan service blir tillgänglig utan behov av bil eller annan transfer. Liftarna blir snabba och pisterna anpassas till den nya tidens carvingåkning med långa, skärande svängar.

Den aktuella detaljplanen för de två första etapperna av projektet omfattar 4 800 bäddar, och går i dagarna ut på samråd från Härjedalens kommun. Detaljplanen har efter en naturvärdesinventering anpassats bland annat för att skydda urskog och dalgångens fjällbäck. En komplett miljökonsekvensbeskrivning färdigställs inom kort. Projektet har starkt stöd hos såväl Härjedalens kommun som Länsstyrelsen i Jämtlands län. Kommunen blir huvudman för utbyggnad av områdets vattenförsörjning och reningsanläggning.

– Klimatförändringarna påverkar de alpina näringarna redan i dag. På några decenniers sikt innebär ett varmare klimat en konkurrensfördel och fler utländska turister året runt för oss. Vi vill att skidåkning ska vara möjlig även om hundra år, vilket är ett av skälen till att klimateffektiva lösningar blir en del av Örndalens strategi och varumärke, säger Mats Svensson.

För ytterligare information kontakta

Mats Svensson, styrelseledamot och talesperson, Örndalen AB
Mobil: 070-609 33 52
E-post: mats@orndalen.se 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår